„Állj szembe a nappal, és az árnyék mögéd kerül” ....

..... szokták mondani, vagyis a coaching-ban nem az árnyékunkkal foglalkozunk, nem a veszteségeink, hiányosságaink gyökerét keressük, hanem minden energiánkat fókuszáljuk egy konkrét cél érdekében.

Az élet egy sereg problémát, nehéz helyzetet hozhat és rakhat elénk. Az életünk arról szól, hogy ezen az akadályokkal szegélyzett úton kell minél hatékonyabban haladjunk a célunk felé. A coaching ezen az úton segít bennünket, de a problémákat nem tőlünk független, különálló egységnek tekinti. Ugyanis a nehéz helyzetek részévé válunk magunk is, ezért a coaching a személyiségünkön keresztül közelít a problémáinkhoz. Minden coaching technika arról szól, hogy egy-egy adekvát módszerrel ránézünk a problémás helyzetre és a helyzetben önmagunkra, így a megoldás is mindig testre szabott, egyedi lesz.

Legfontosabb feladatom, amikor veled dolgozom, hogy megértsem, hogyan látod a világot és hogyan „létezel” benne. 

Az ontológiai coach a probléma helyett a megoldásra helyezi a hangsúlyt.

Ehhez elengedhetetlenül fontos a cél meghatározása, azaz annak a kívánatos jövőnek a megfogalmazása, amit el szeretnénk érni, megteremtjük annak a vízióját, hogy merre szeretnél elmozdulni.

Minél nagyobb pontossággal kell mindezt elképzelnünk, körül írnunk és figyelmünket összpontosítani a célunkra. Ez az első és legfontosabb lépés. Ezután együtt megnézzük, hogy ebből a sok tapasztalatból, képességből, mit lehet felhasználni közös munkánk során.

Lehet, hogy ezt a fázist újból és újból megismételjük, többféle megvilágításból is vizsgálva, aminek a célja, hogy új aspektusból láss rá az életedre. Ezt követően feltárjuk, hogy hogyan látod a világot, és ezek hogyan befolyásolnak, esetleg akadályoznak a céljaid elérésében. Megvizsgáljuk azokat a téves berögződéseket és szokásokat, amelyek akadályként állnak még előtted, és megvilágítjuk azokat erősségeidet és képességeidet, amelyek alapul szolgálnak a kitűzött cél megvalósításában.

A problémát átkeretezzük és a meglévő kompetenciák átalakításával,  átrendezésével kiválasztjuk a használható lehetőségeket.

A kis változások szemléletmód- változáshoz vezetnek, amellyel már könnyebben irányíthatod az életed a minőség szempontjából.

Ritkán fordul elő, hogy kizárólag lineáris utat járunk be, mivel a tanulási folyamat újabb és újabb lehetőségeket hozhat, ami által újabb stratégiákat alakítunk ki, új kompetenciákkal gazdagodunk, és ezek gyakran újraértékeli a célokat. 

Tanulunk...

Minden coaching folyamat alatt olyan gyakorlatokat, gondolatokat vagy tevékenységeket sajátítunk el, amelyek előre lendítik a fejlődésed.

 A céloktól függően:

-          olyan új kompetenciákat és készségeket hozunk létre, amelyeket később is sikerrel tudsz alkalmazni

-          képességet szerezhetsz arra, hogy változtatni tudj azokon a jelenlegi szokásaidon vagy viselkedési mintákon, amelyek nem szolgálnak Téged

Amikor belépsz a coaching folyamatba, ismeretlen terepen érzed majd magad, és ez kényelmetlen lehet. De mindvégig támogatást és bátorítást kapsz tőlem az utad során.

Ha dolgoztál már korábban coachal akkor is előfordulhat, hogy teljesen új módszert mutatok Neked.

A coaching mindig a cselekvés felé mozdít el. Ezért is van minden coaching ülés között „házi feladat”, amivel a kliensnek aktívan dolgoznia kell.

Akkor sem engedem el a kezed, ha egy coaching folyamatot sikeresen elvégeztél. Folyamatos utánkövetéssel győződöm arról, hogy sikerrel alkalmazod az általam tanítottakat.

Rb coaching és mediáció

kapcsolat: rbcoaching7@gmail.com