• Elmélkedj rajta!

  Két ember eltéved a sivatagban, és már éppen az éh és szomjhalál küszöbén vannak. Végül, egy magas sziklafalhoz érkeznek. A fal másik oldaláról egy vízesés zúgása és madarak éneke hallatszik. Maguk felett fák szétterülő lombját látják, melynek ágain finomnak látszó gyümölcsök csüngnek.
  Egyiküknek sikerül felmászni a fal tetejére, és eltűnik a túloldalon. A másik ahelyett, hogy felmászna, visszatér a sivatagba, hogy segítsen megtalálni az utat az oázishoz más eltévedt utazóknak.

 • “Öreg bölcs üldögélt a Korinthusba vezető út szélén. A városba igyekvő idegen rövid pihenőt tartva beszédbe elegyedett vele:
  – Milyenek itt az emberek? – tudakolta.
  – Hová való vagy? – kérdezett vissza az öreg bölcs.
  – Athéni vagyok.
  – És felétek milyen nép lakik? – kérdezett tovább az öreg.
  – Hát tudod, rettenetes társaság! Mind csaló, lézengő, lusta és önző. Ezért is jöttem el onnan.
  – Nincs szerencséd! Korinthusban sem jobb a helyzet. Itt is csupa csalóval és lézengővel, lusta és önző emberrel fogsz találkozni. – mondta az öreg.

  A vándor búsan folytatta útját.

  Nem sokkal később újabb idegen állt meg az öreg bölcs előtt. Őt is az érdekelte, hogy milyen emberek laknak Korinthusban. A véletlen úgy hozta, hogy ő is Athénből jött. Neki is feltette az öreg bölcs a kérdést, hogy ott milyenek az emberek.
  – Nagyszerű emberek élnek ott! Barátságosak, segítőkészek és nagyon becsületesek! – válaszolta nem kis büszkeséggel az utas.
  – Nagy szerencséd van! Korinthusban is ugyanilyen nagyszerű emberekre találsz majd! – mondta az öreg bölcs.

  A vándor vidáman fütyörészve folytatta útját a város felé.

  A két beszélgetést végighallgatta egy fiatalember, aki gyakran időzött az öreg bölcs társaságában. Felháborodottan jegyezte meg:
  – Nagyot csalódtam benned! Sose hittem volna, hogy te is ennyire kétszínű vagy!

  Az öreg bölcs mosolyogva csillapította:
  – Tévedsz, fiatal barátom. Tudod, a világ a szívünkben tükröződik. Akinek a szíve gyanúval van tele, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekre talál.”  “Az életem a tanításom.”

  Mahatma Gandhi

 • “Csak az tudja, hogy meddig mentünk,
  aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”

  Jókai Mór

 • "Ha segíteni már nincs mód a bajon,
  Adj túl minden keserves sóhajon.
  Ki azon jajgat, ami megesett,
  A régi bajhoz újat keresett."
  William Shakespeare